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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

Clause 
3.3.17.4 &  

Annex M 
Clauses M.3.3 
& M.4 

OSM-EE 25/4 

Subject Key words Meeting 

Allowable surface temperature of 
secondary lithium batteries 

Recharging 

Battery temperature 

Annex M 

Strasbourg 

9-10 April 2025 

Question 

When applying Annex M, what temperature limit should be applied for the surface temperature 
of a secondary lithium battery when recharging, if this information is not obtainable? 

Decision 

With reference to clauses M.3.3 & M.4, the safety sensitive temperature limits of the battery 
must be provided.  A maximum permissible surface temperature may be provided by the battery 
supplier, otherwise other temperature limits provided by the battery supplier such as the 
operating range temperature should be used as the surface temperature limits. 

Note:  Annex A of IEC 62133-2 specifies a recommended temperature range of 10 - 45°C, to 
ensure the safe use of secondary lithium batteries. 

Explanatory notes 

Note 1 of clause 3.3.17.4 assumes that the end-product manufacturer is responsible to specify the 
safety-sensitive temperature, voltage or current of the battery, based on the specifications 
provided by the battery supplier. and Clause M.3.3 of Annex M states:- 

Throughout the tests: 

– the battery temperature shall not exceed the allowable temperature of the battery as specified 
by the battery manufacturer; 

However, battery manufacturers usually only specify the recommended operating temperature 
range, not the allowable surface temperature.  Here is a typical example taken from the  
datasheet for a small 3.7V 850mAh lithium polymer rechargeable battery:- 

 
 


